Bouw je Houten HUIS gewoon zelf!

Weke mogelijkheden zijn er bij Wonen in Hout voor de ZELFbouwer?

Wonen in Hout kan u volledige bouwpakketten | BOUWKITS leveren voor de diverse bouwvormen ; of dit nu om houtstapelbouw, houtskeletbouw of een combinatie daarvan gaat.

Bouwpakket op maat of van ‘standaard’woning

Wij leveren een bouwpakket voor de woning welke geheel ontworpen is naar uw wensen qua afmeting, indeling en woonstijl.

Een voorbeeld van een AVRAME woning.

Het is echter ook mogelijk om bij ons kant en klare pakketten te bestellen van woningen uit bijvoorbeeld onze AVRAME lijn .

De bouwpakketten die Wonen in Hout BV zoal levert:

 1. De HOUT stapelbouw-methode:

Dit is meest eenvoudige HOUTBOUW-methode als je je eigen huis wilt gaan bouwen.

Genummerde blokhut profielen

De reeds voor gezaagde en genummerde blokprofielen worden aan de hand van de bouwtekening met overeenkomende nummering op zijn plaats gelegd.

Zoals de naam al zegt, worden de houten balken op elkaar gestapeld. Op die manier ontstaat in een soort van spiraalvormige beweging het huis.  Steeds weer een laag erop.

Een woning welke gebouwd wordt in deze logbouw-methode, voldoet niet standaard aan het “Bouwbesluit voor permanente bewoning”. Daarvoor moet de woning o.a.dubbelwandig gebouwd worden.

Hier zie je ook dubbelwandige houtstapelbouw

De ruimte tussen de 2 houten ‘schillen’ van de woningen (‘De spouw’) , wordt dan opgevuld met isolatie materiaal. 

Simpelweg kun je zeggen dat het huis een wand krijgt die uit 2 muren van gestapelde houten balken bestaat met daartussen een isolatielaag.

’n Dubbele wand met daartussen isolatiemateriaal

Kenmerkend voor een huis welke gebouwd is in de houtstapelbouw (ook wel chaletbouw of logbouw genoemd) zijn de karakteristieke kruisverbanden op alle hoeken van de woning.

Deze kruisverbanden zijn zowel aan de binnenzijde- als aan de buitenzijde van de woning zichtbaar.

Hoe lang duurt het stapelen van een huis?

Uiteraard is dit afhankelijk van meerdere factoren, maar onder normale omstandigheden is een huis van zo’n 100 m² woonoppervlakte, met 2 of 3 mensen in een dag of 14 te stapelen.

Daarna is nog ongeveer een week nodig om het dak dicht te maken en de ramen te plaatsen.

Vanaf dat moment kan er verder droog worden gewerkt. 

Nu alleen de wanden nog afwerken

De binnen en buitenwanden zijn dan in principe al helemaal klaar en behoeven alleen nog te worden gebeitst, gelakt, geolied of geschilderd.

Alleen HOUT van binnen? Hoeft niet!

Wanneer je binnen niet overal een houten wand zichtbaar wilt hebben, dan kun je er voor kiezen om bepaalde wanden te voorzien van gips. Deze kun je dan naar wens glad afwerken; stuken of behangen bijvoorbeeld.

2. De combinatie bouw-methode

De binnenwand van de woning in de combinatiebouw methode is gestapeld. Nu de buitenafwerking nog.

De bouwwijze is in basis hetzelfde als de hiervoor genoemde Houtstapelbouw methode.

Het verschil is dat nu geen 2 wanden worden gestapeld, maar dat er alleen een enkelwandige binnenwand van gestapelde blok-profielen wordt gebouwd.

De buitenwand van de woning wordt afgewerkt en voorzien van isolatiemateriaal, bedrading e.d.

Deze wand wordt naar de buitenzijde toe opgedikt met isolatie-materiaal. Daarna wordt deze veelal met hout afgewerkt, bijvoorbeeld Zweeds rabat. 

Voordeel combinatiebouw

Het effect van de enkelwandige gestapelde muur met de isolatie en afwerking aan de buitenzijde, is dat de kruisverbanden op de hoeken verloren gaan achter de voorzet isolatiewand. Hierdoor krijgt de woning een wat strakkere uitstraling.

Strakke hoeken; geen kruisverbanden meer te zien.

Bijkomend effect is dat deze methode iets goedkoper is dan de woning welke geheel in houtstapelbouw is opgetrokken. Bovendien staat er na een dag of 7 al een woning.

Daarna moet de buitenwand afwerking nog worden aangebracht, maar tegelijkertijd kunnen anderen aan de binnenkant aan het werk. Met het afwerken van de binnenwanden bijvoorbeeld. En met het plaatsen van de elektra, de badkamer, keuken en toilet etc.

3. Hout Skelet bouw

Dit is qua aanschaf de goedkoopste van de 3 methodes, maar wel de uitvoering die het meeste tijd vergt op de bouwplaats.  De bouwtijd duurt in vergelijking met de voorgaande vormen waarschijnlijk 6-8 keer zo lang.

Wat hout de houtskeletbouw methode in?

Op de bouwplaats worden aan de hand van de tekeningen de frames voor het HOUTEN skelet in elkaar gezet. Dit houten geraamte wordt daarna aan 1 zijde gestabiliseerd met bijvoorbeeld OSB panelen. 

De ruimtes tussen de houten balken worden opgevuld met foliën en isolatiemateriaal en afgesloten met wederom een plaatmateriaal. 

Daarna moeten zowel de binnen als de buitenzijde nog geheel worden afgewerkt met een wandafwerking naar keuze.

Maar dit kan ook sneller! Denk aan prefab!

Mogelijk is het ook om de wanden van een houtskeletbouw woning in de fabriek te laten maken. De wanddelen worden dan als Prefab naar de bouwplaats gebracht.

Ter plaatse kunt u deze zelf m.b.v. een kleine bouwkraan op hun plaats zetten. 

Het huis staat dan met afgewerkte buitenkant doorgaans in zo’n 2 tot 3 dagen.

Uiteraard zijn er dan ook nog voldoende werkzaamheden te doen, maar het geheel zal een stuk sneller gaan.

Bouwpakketten met duidelijke bouwINSTRUCTIE

De bouwpakketten  worden geleverd met een heldere instructie en het grootste deel van de benodigde materialen. Welke dat zijn, staat omschreven in de offerte.

De materialen zijn allemaal duidelijk genummerd; geheel in overeenstemming met de bijgeleverde bouwtekeningen .

Doorgaans inhoud van het bouwpakket

 • Hout voor de wanden binnen en buiten
 • Het hout voor de verdiepingsvloer (indien van toepassing)
 • Hout voor de dakconstructie
 • Ramen en kozijnen (HR++ of HR+++)
 • binnendeuren (optioneel)
 • bouwbeschrijving/ bouwtekening
 • trap(pen) (optioneel)

Doorgaans niet in het bouwpakket

 • isolatiemateriaal
 • dakbedekking
 • leidingwerk e.d.
 • spijkers en schroeven

Helemaal alleen doen? Of wat hulp?

Als u het grootste deel zelf wilt doen, maar het wel fijn zou vinden om enige hulp en begeleiding te hebben bij de bouwklus, dan is “zelf bouwen onder begeleiding” en “assistentie van een begeleider” ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld “casco bouw”.

Bij CASCO-bouw wordt de woning voor u geplaatst, maar doet u zelf de verdere afwerking en installatiewerkzaamheden. (zie ook opleveringsniveau’s)

Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

De pakketten zijn zo samengesteld dat er doorgaans alleen handgereedschappen nodig zijn.  Uiteraard maken de beschikbaarheid van lucht tackers en afkortzagen het werken wel wat makkelijker.

Is het bouwen van je eigen huis echt mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk.

Wanneer u erover denkt om een bouwpakket | bouwkit van een houten woning aan te schaffen en uw huis zelf te gaan bouwen, is het wel handig om het een en ander even goed te overdenken…

1.Beschikt u over voldoende aaneengesloten tijd om uw woning geheel zelf te bouwen?

Dit is van belang omdat het langdurig laten liggen van het HOUT kan leiden tot vervorming of kromtrekken van de balken. Hierdoor is het hout minder makkelijk of misschien helemaal niet meer bruikbaar.

Dit kan als gevolg hebben dat de bouwtijd langer wordt omdat het allemaal een stuk moeilijker gaat of dat houten delen vervangen moeten worden. Onnodig om te zeggen dat dit kostenverhogend zal werken.

2. Beschikt u over voldoende mankracht (minimaal 2 à 3 personen)?

Wij adviseren u om de bouwklus met minimaal 2 à 3 personen uit te voeren. Niet alleen vanuit het oogpunt van veiligheid, maar ook vanwege het gewicht van de materialen.

3. Beschikt u over enigbouwtechnisch inzicht?

Wij noemen de HOUTstapelbouw methode weleens gekscherend ‘LEGO voor volwassenen, maar dat is natuurlijk wat al te kort door de bocht.

Weliswaar zijn alle houten delen genummerd en moeten ze worden geplaatst zoals de bouw- c.q. werktekening aangeeft, maar in de praktijk is enig inzicht in bouwprocessen toch best handig.

…en dan het laatste punt.

Heel voor de hand liggend maar niet minder belangrijk…

4. Bent u in een goede gezondheid?

Het bouwen van je eigen huis kost veel energie. Niet alleen is het fysiek een zware klus, maar onderschat ook de mentale belasting niet. Tijdens het bouwen van je eigen woning komt er zoveel op je af. Allerlei administratieve regel dingetjes, het weer dat kan tegen zitten, werklieden die niet op tijd komen, dingen die niet zo lopen zoals je wilt….

ZELF bouwen is wel GOEDKOPER, toch?

Uiteraard! Je hoeft geen arbeidsloon te betalen.

Het is echt niet zo gek dat het zelf bouwen van je huis steeds populairder wordt. De grondprijzen stijgen de pan uit waardoor er steeds minder budget overblijft voor het huis zelf.

Als je ervan uit gaat dat het Arbeidsloon bij de gemiddelde Nederlandse houtbouw-bedrijven doorgaans zo’n 60% van de totale bouwsom bedraagt, dan kun je dus een behoorlijke ‘besparing’ behalen door ervoor te kiezen de bouw zelf te doen.

Misschien ook interessant?