HOUT SKELETbouw

Wat is het?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende structuren uit houten balken worden gemaakt. Ook de verdiepingen zijn van hout.

Dit houten frame (het ‘skelet’) wordt aan binnen-en buitenzijde afgewerkt met een materiaal naar keuze

In de ruimte tussen het stijl-en regelwerk (het frame) worden de kabels, leidingen en het isolatiemateriaal aangebracht.   

Buitenwand afwerking: vele mogelijkheden

De gevel zal doorgaans worden afgewerkt met hout, maar stucwerk, metaal, of bijvoorbeeld kunststof kan ook. Of wil je een combinatie van hout met metselwerk?

Elke afwerking geeft een andere uitstraling aan het huis.

Binnen de keuze voor HOUT als gevelbekleding zijn ook weer vele keuzemogelijkheden. Wat vind je mooi en wat is je budget? Want er zijn vele soorten hout met elk zijn eigen uitstraling, mogelijkheden én prijs. 
En welke afwerking van dat hout? Olie, beits of verf? En welke kleur?

Binnenwand afwerking

Ook binnen bepaalt u wat er op de wand komt. Blijft het hout of wilt u liever gladde wanden zodat u kunt schilderen of behangen? De keuze is aan u!

Kozijnen en beglazing

Hoeveelheid en plaatsing ramen

De hoeveelheid glas en de plaats van de ramen is van groot belang voor de sfeer ín de woning maar natuurlijk ook voor de uitstraling van het huis. Grote raampartijen en veel glas geven een huis een moderne uitstraling, maar daar hangt veelal een fors prijskaartje aan.

Type glas

De keuze voor dubbele of 3-voudige beglazing wordt veelal bepaald door de eisen die het bouwbesluit aan de woning stelt.

Om de energienorm te halen is het in sommige woningen voldoende om voor dubbel glas te gaan, maar tegenwoordig wordt uit energietechnische overwegingen veelal voor 3-voudige beglazing gekozen.

Soort kozijnen

Mede bepalend voor de uitstraling van uw woning is de keuze voor de kozijnen. Kiest u voor hout of voor onderhoudsvrij kunststof? In welke kwaliteit en welke kleur?

Opbouw op de bouwplaats

Zowel de opbouw van het frame als het dichten van het frame met de binnen-en buitenwanden vindt plaats op het bouwterrein.

Prefab houtskeletbouw kan ook

De houtskeletbouw methode leent zich ook heel goed voor prefabricatie. Dit kan met name op zeer kleine bouwplaatsen binnen de bebouwde kom prettig zijn, omdat de ruimte op de bouwplaats daardoor efficiënter kan worden gebruikt.

Wel moet het in deze situatie mogelijk zijn om de bouwplaats te kunnen bereiken met een kraan.

Dit om de geprefabriceerde panelen te kunnen afladen van de vrachtwagen en te kunnen plaatsen.

Voordelen houtskeletbouw methode

 • snelle methode van bouwen
 • flexibele bouwwijze; kleine wijzigingen kunnen nog tijdens de bouw worden doorgevoerd
 • het maken van een aan- of uitbouw is in een later stadium relatief eenvoudig
 • grote keuze vrijheid in afwerking van de woning
 • vrijwel onbeperkte ontwerpmogelijkheden
 • veelal een minder zware fundering vereist dan bij een woning in klassiek metselwerk, dus besparing op funderingskosten
 • de gevelafwerking kan na verloop van tijd eenvoudig worden 
  vervangen (geheel of gedeeltelijk); om onderhoudstechnische redenen of wanneer men een andere uitstraling van de woning wil
 • Houtskeletbouw is grotendeels een droge manier van bouwen waardoor je niet te maken hebt met droog tijden. Dit geldt uiteraard niet voor de aanleg van de fundering en als er een gemetselde gevel gewenst is.
 • De woning is energiezuinig 

Nadelen houtskeletbouwmethode

 • tja…

Opleveringsniveaus

 • casco
 • open muren (geen isolatie)
 • sleutelklaar

Woning op maat of catalogus woning

Wij bouwen vooral woningen op maat; dus een woning naar uw eigen ideeën en wensen en met een uniek ontwerp.

Een cataloguswoning is wel mogelijk.

Laten bouwen of zelf bouwen

De meeste mensen kiezen ervoor om de woning te laten bouwen, maar zelf bouwen is ook mogelijk. Wel handig als u dan over voldoende aaneengesloten tijd beschikt, enig bouwkundig inzicht heeft en enige hulp tot uw beschikking heeft…

Houtskeletbouw in beeld

Onderstaande woning is een houtskeletbouw woning welke volledig is gebouwd op de bouwplaats.