Houtskeletbouw methode.

De basis is een frame van hout.

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij een frame wordt gemaakt welke bestaat uit houten balken. Alle dragende delen evenals de verdieping zijn van hout.

Dit houten frame (het ‘skelet’) wordt aan binnen-en buitenzijde afgewerkt met een materiaal naar keuze. In de ruimte tussen het stijl-en regelwerk (het frame) worden de kabels, leidingen en het isolatiemateriaal aangebracht.

Buitenwand afwerking: vele mogelijkheden

De gevel zal doorgaans worden afgewerkt met hout, maar stucwerk, metaal, of bijvoorbeeld kunststof kan ook. Of wil je liever een combinatie van hout met metselwerk?

De keuze van de buitenwand afwerking is logischerwijs bepalend voor de uitstraling van het huis. Zo kun je een houtskeletbouw woning er laten uitzien als een huis van beton welke is afgewerkt met stucwerk.

Binnen de keuze voor HOUT als gevelbekleding zijn ook weer vele keuzemogelijkheden.

Want er zijn vele soorten hout met elk zijn eigen uitstraling, mogelijkheden én prijs. En hoe ga je het materiaal monteren? Als platen, als verticale of horizontale planken? Wat vind je mooi en niet onbelangrijk…wat is je budget?

Maar dan hebben we het nog niet gehad over de afwerking die je aan het hout gaat geven. Kies je voor kleur of houd je het naturel?  Olie, beits of verf?

Binnenwand afwerking

Ook binnen bepaalt u wat er op de wand komt. Blijft het hout of wilt u liever gladde wanden zodat u kunt schilderen of behangen? De keuze is aan u!

Voordelen houtskeletbouw methode

  • snelle methode van bouwen
  • flexibele bouwwijze; kleine wijzigingen kunnen nog tijdens de bouw worden doorgevoerd
  • het maken van een aan- of uitbouw is in een later stadium relatief eenvoudig
  • grote keuze vrijheid in afwerking van de woning
  • vrijwel onbeperkte ontwerpmogelijkheden
  • veelal een minder zware fundering vereist dan bij een woning in klassiek metselwerk, dus besparing op funderingskosten
  • de gevelafwerking kan na verloop van tijd eenvoudig worden vervangen (geheel of gedeeltelijk); om onderhoud technische redenen of wanneer men een andere uitstraling van de woning wil
  • Houtskeletbouw is grotendeels een droge manier van bouwen waardoor je niet te maken hebt met droogtijden. Dit geldt uiteraard niet voor de aanleg van de fundering en als een gemetselde gevel gewenst is.
  • De woning is energiezuinig

Nadelen houtskeletbouw methode

tja… het is tijdrovender dan houtstapelbouw en de combinatiebouwmethode. Al kun je natuurlijk ook kiezen voor prefab houtskeletbouw. En dat is wel snel!

In een week of 3 staat een grote prefab houtskeletbouw woning. Afhankelijk van het gekozen opleveringsniveau, moet er dan nog wel het een en ander aan de binnen-en of buitenzijde gebeuren.

December 2020 is deze ‘notaris-woning’ opgeleverd. Gebouwd in prefab houtskeletbouw. De opdrachtgever gaat de buitenwand zelf (laten) stucen zodat de woning eruit gaat zien alsof het een regulier gebouwde woning van beton is. Voordeel van stucwerk aan de buitenkant i.p.v. een houtafwerking is dat de buitenkant nagenoeg onderhoudsvrij wordt.

Kozijnen en beglazing

De hoeveelheid glas en de plaats van de ramen is niet alleen van groot belang voor de sfeer ín de woning maar natuurlijk ook voor de uitstraling van het huis. Grote raampartijen en veel glas geven een huis een moderne uitstraling, maar daar hangt veelal wel een fors prijskaartje aan.

Type glas

De keuze voor dubbele of 3-voudige beglazing wordt veelal bepaald door de eisen die het bouwbesluit aan de woning stelt.

Om de energienorm te halen is het in sommige woningen voldoende om voor dubbel glas te gaan, maar tegenwoordig wordt uit energie technische overwegingen veelal voor 3-voudige beglazing gekozen.

Soort kozijnen

Mede bepalend voor de uitstraling van uw woning is de keuze voor de kozijnen. Kiest u voor hout of voor onderhoudsvrij kunststof? In welke kwaliteit en welke kleur?

Opbouw op de bouwplaats

Zowel de opbouw van het frame als het dichten van het frame met de binnen-en buitenwanden vindt plaats op het bouwterrein.

Prefab houtskeletbouw kan ook

De houtskeletbouw methode leent zich ook heel goed voor prefabricatie. Dit kan met name op zeer kleine bouwplaatsen binnen de bebouwde kom prettig zijn, omdat de ruimte op de bouwplaats daardoor efficiënter kan worden gebruikt.

Wel moet het in deze situatie mogelijk zijn om de bouwplaats te kunnen bereiken met een kraan. Dit om de geprefabriceerde panelen te kunnen afladen van de vrachtwagen en te kunnen plaatsen op het bouwvlak.

Maar het allergrootste voordeel van prefab houtskeltbouw is misschien toch wel de snelheid van bouwen. lees meer over prefab houtskeletbouw…

Prefab houtskeletbouw
Houtstapelbouw methode
Combinatiebouw methode CLT: Cross Laminated Timber
Naar zelfbouw
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.