Veel gestelde vragen

Wellicht vindt u hier een antwoord op uw vragen.  Zo niet…

Bel ons dan gerust! Tel. 035-6 09 09 03

1. Wat zijn de voordelen van een houten woning?

  • korte bouwtijd
  • betaalbaar bouwen
  • sfeervolle uitstraling
  • milieuvriendelijk
  • natuurlijke schoonheid
  • duurzaam en oerdegelijk
  • onderhoudsvriendelijk
  • gezond woonklimaat
  • uiterst flexibel bouwen
  • recyclebaar
  • ecologisch

 
2. Wat kost een houten woning?

De totaalprijs van een houten woning is afhankelijk van vele verschillende factoren.

Enkele daarvan zijn:

  • soort fundering
  • inhoud en indeling van de woning
  • wand afwerking
  • gebruikte houtdiktes
  • wensen klant t.a.v. afwerkingsniveau; moet de woning casco worden opgeleverd of sleutel-klaar
  • isolatie van de woning (standaard of extra geïsoleerd)
  • hoeveelheid glas in de woning
  • kwaliteit kozijnen
  • locatie van de woning
  • bereikbaarheid van de bouwplaats
  • land waar gebouwd moet worden i.v.m. lokale bouweisen, wanddikte i.v.m. klimatologische omstandigheden etc.
  • complexiteit van het ontwerp

Door de grote keuzemogelijkheden in opleveringsniveaus van casco tot sleutelklaar bepaalt u zelf deels de prijs. Daarnaast is bouwen in hout veel goedkoper dan de traditionele bouwmethoden doordat o.a. de bouwtijd veel korter is.

Vraag vrijblijvend een indicatieve prijsopgave!

 
3. Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton?

Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning. Je hebt minder vertraging door regen- of vorstverlet.

Bovendien kan doorgaans worden volstaan met een lichtere fundatie omdat het totaal gewicht van een houten woning veel minder is dan van een baksteen/betonnenhuis, waardoor de funderingkosten lager kunnen zijn.

 
4. Hoe duurzaam is een houten woning?

Dit is afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.

Daarbij komt dat hout een relatief licht, maar zeer sterk materiaal is. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen.

Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs aardbeving bestendig!

 
5. Waaruit bestaat het onderhoud van een houten woning?

Wonen in Hout beitst/schildert de planken en balken voordat deze in de woning gebruikt worden zodat ook de ruimtes tussen de balken goed beschermd zijn tegen vocht.

Na voltooiing van de bouw wordt het huis doorgaans nog min 2x in zijn geheel gebeitst of geschilderd. Bij het gebruik van halfdekkende beits is het raadzaam om de de woning zo om de 4 tot 7 jaar opnieuw in de beits/verf te zetten.

Volledig transparante beits is minder beschermend en zal vaker opnieuw aangebracht moeten worden. Maar…zelfs al zou u de buitenkant van de houten woning helemaal niet behandelen en onbewerkt laten, dan nog zal het bouwwerk nog zeker tientallen jaren staan.

Dit zijn globale richtlijnen; de locatie en de weersomstandigheden ter plaatse bepalen de exacte tijds-intervallen. Het is altijd aan te raden jaarlijks een inspektie te doen en eventuele kleine scheurtjes of kiertjes welke kunnen ontstaan door het ‘zetten ‘van het hout ,direct dicht te beitsen/schilderen Verder zullen in het begin af en toe ramen en/of deuren moeten worden versteld die door het ‘zetten’ van het hout zijn gaan klemmen.

 
6. Hoe wordt een woning door Wonen in Hout opgeleverd?

Afhankelijk van het door u gekozen opleveringsniveau kan dit variëren van enkel de levering van het houtpakket om het huis zelf te bouwen tot een huis waar je (bij wijs van spreken) zo in kunt trekken.

 
7. Wat is de hitte-en vuurbestendigheid van een houtenwoning?

Hout reageert uitstekend op vuur en hitte. Het maakt n.l. een laagje houtskool, welke een hitteschild vormt. Het oppervlak verkoolt, terwijl het daaronder liggende hout zijn stabiliteit veel langer behoudt dan een traditioneel gebouwde woning.

Daardoor is er meer tijd om de mensen uit een brandend huis te evacueren. Bovendien komen er bij brand van hout weinig giftige gassen vrij.

 
8. Is de brandverzekering voor een houten woning duurder dan voor een traditioneel gebouwde woning?

Dat zou niet zo moeten zijn, want de herbouwwaarde van een houten woning is lager dan die van een traditioneel gebouwd huis. 

 
9. Zijn er bepaalde voorschriften waar ik rekening mee moet houden bij de bouw van een houten huis?

In principe leveren wij onze woningen op basis van de zogenaamde Euro5 norm.

Bij uw gemeente kunt u navragen wat de regels zijn waaraan uw woning moet voldoen. Deze regels zijn voor een traditioneel gebouwd huis gelijk aan die voor een houten woning. Niet elke gemeente staat de bouw van een houten woning echter toe. Veelal moeten de woningen op vrijgegeven kavels voldoen aan een bepaald beeld en moeten ze gebouwd worden in de materialen, stijl en kleuren die de gemeente heeft aangegeven.

Steeds vaker komt het echter voor dat er projecten gerealiseerd worden waarin het bouwen in hout juist gestimuleerd wordt. Met het oog op de milieutechnische en ecologische voordelen van bouwen in hout zal deze bouwwijze zeer waarschijnlijk vaker gestimuleerd gaan worden.

 
10. Wat is een houten woning waard bij verkoop?

Omdat een houten woning voor veel mensen toch iets speciaals is, geeft dit de woning een meerwaarde. Zeker in deze tijden van mileubesef en de drang naar ecologisch verantwoord en CO2 neutraal bouwen, spreekt een houten huis zeer tot de verbeelding.

 
11. Wat zijn de wandafwerkingsmogelijkheden van een houten huis?

Voor de binnenzijde van de woning heeft u de keuze uit een legio aan afwerkingsmogelijkheden. U bepaalt zelf hoeveel u van het hout wilt blijven zien. Elke vorm van afwerking is mogelijk. Dus ook modern ogende, glad afgewerkte wanden. Hiervoor kunnen de wanden o.a. bekleed worden met gipsplaat en worden gestuct. Ook steenstrips, verf en tegels zijn mogelijk.

Voordeel van een binnenafwerking met bijvoorbeeld gipsplaten, is het feit dat zeer eenvoudig leidingen zijn weg te werken voor bijvoorbeeld water of electra en eventuele aanvullende isolatie. Ook de buitenkant van de woning hoeft niet geheel van hout te zijn. U kunt hierbij denken aan bv gedeeltelijke afwerking in pleisterwerk aangebracht op voorzetwanden.

 
12. Kan ik mijn houten woning echt zelf bouwen?

Ja, dit is absoluut mogelijk, maar wij zullen dit bij de grotere huizen niet adviseren.

Voor zelfbouw zijn twee zaken belangrijk.

Te weten:

1) beschikt u over voldoende aaneengesloten tijd om uw woning geheel zelf te bouwen

2) beschikt u over bouwtechnisch inzicht.

Zo ja, dan is het mogelijk om uw houten woning zelf te bouwen. Door de woning geheel zelf te bouwen bespaart u veel geld. Wel is het raadzaam om de bouwklus met minimaal 2 a 3 personen uit te voeren; zowel uit het oogput van veiligheid als uit het oogpunt van gewicht van de materialen.

Onze pakketten komen met een duidelijke bouwtekening en alle materialen zijn in overeenstemming met de tekeningen genummerd.

Als u liever toch wat hulp wilt, dan is zelf bouwen onder begeleiding en assistentie van een begeleider ook mogelijk. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld casco bouw. (zie opleveringsniveaus).

13. Moet ik voor een eigen ontwerp een gedegen bouwtekening aanleveren? Hoe werkt dat?

Nee, in eerste instantie is een schets met afmetingen voldoende, op basis waarvan door ons een voorstel wordt gemaakt. Als de door ons aangeleverde tekeningen uiteindelijk akkoord zijn en door u ondertekend, kan in principe met de aanmaak van het bouwpakket worden begonnen.

Voor uw huis liggen er geen standaard bouwtekeningen gereed op de plank bij Wonen in Hout. De op de site getoonde modellen zijn slechts voorbeelden.

Voor de houtbouw wordt de bouwtekening afgestemd op uw specifieke wensen. Wonen in Hout maakt hiervoor gebruik van geavanceerd teken- en ontwerpsoftware (CAD) speciaal ontwikkeld voor houtbouw.

14. Hoe snel is de woning klaar?

Afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de woning is de bouwtijd doorgaans tussen de 2 en de 6 weken (excl. de tijd voor de aanleg van de fundering waar u doorgaans zelf zorg voor draagt en uiteraard het verkrijgen van de benodigde vergunningen). Uiteraard kan deze periode enigszins worden beïnvloed door inschakeling van meer mankracht.

15. Welk soort hout wordt gebruikt door Wonen in Hout?

Wonen in Hout gebruikt alleen hoogwaardige Noord-Europese houtsoorten, zoals Noord Europees grenen.

De balken worden gezaagd en gedroogd bij de zagerij en gelijk behandeld tegen ongedierte. Daarna wordt alles stevig verpakt op pallets om beschadigingen vervorming te voorkomen.

16. Hoe kies ik een geschikt woningtype?

Zet eerst uw woonwensen eens op rijtje. Op basis daarvan kunt u een geschikte keuze maken. Staat uw woning er niet tussen, maak dan een eigen ontwerp en stuur ons een schets met afmetingen. Wij zullen u zo snel mogelijk een indicatie afgeven voor de mogelijkheden en de prijs.

17. Waar dien ik rekening mee te houden bij het kopen van een kavel?

Belangrijk is uiteraard wat uw woonwensen zijn. Denk hier vooraf goed over na.

U dient o.a. vooraf na te gaan of de gemeente welwillend staat tegenover een houten woning. Daarnaast dient u na te gaan wat de bouwvoorwaarden zijn die gelden voor de betreffende kavel. Zo is het van belang te weten wat de maximale inhoudsmaat van de woning is, wat de maximale nokhoogte is, of er eisen zijn aan de te gebruiken materialen of dakbedekkingen etc. Dit kan van gemeente tot gemeente sterk verschillen.

18. Kan op elke locatie een houten woning van Wonen in Hout gebouwd worden?

Wonen in Hout bouwt een houten droomhuis naar uw specifieke wensen in Nederland of een andere willekeurige plek in Europa. Onze massief houten huizen, met een minimum houtdikte van 70 mm tot 2 x 70MM met spouw garanderen optimale isolatie, klimaat bestendigheid en een knusse sfeer. Voor de bouw is echter wel een degelijke fundering noodzakelijk.

19. Is het hout dat gebruikt wordt voorbehandeld?

Ja, het hout is vooraf in de fabriek behandeld tegen insecten en ander ongedierte. Dit proces gebeurt al in de drogerij, waardoor de middelen goed in het hout trekken.

Voordat de houtdelen gebruikt worden, worden zij op de bouwplaats grondig gebeitst. Dit om te zorgen dat de houtdelen die met elkaar in contact komen ook behandeld zijn en er zodoende een grotere weerbestendigheid ontstaat.

20. Wordt er ook in andere landen dan Nederland geleverd?

In principe levert Wonen in Hout over de gehele wereld. Op dit moment hebben wij vooral veel ervaring met bouwen in Portugal, Spanje en Nederland.

21. Is het mogelijk om zonnepanelen te integreren?

Ja, het is absoluut mogelijk en zelfs ook aan te raden, even als zonneboilers/buizen en of warmtepompen. Deze kunnen er voor zorgen dat u geheel self-supporting kunt zijn op het gebied van energie.

22. Is het ook mogelijk een kelder in het huis te maken?

Wonen in hout levert haar huizen met vloerbalken en vloerhout, ook voor de begane grond, indien u een kelder wenst adviseren wij u deze in beton te realiseren, waarna het huis er bovenop kan worden geplaatst.

23. Welke dakbekleding is mogelijk? Kan een rieten dak ook?

Elke vorm van dakbedekking is mogelijk, van shingles tot dakpannen en riet. Wonen in Hout kan echter alleen zorgen voor een pannen of shingles dak. Een rieten dak zult u door een rietdekker moeten laten aanbrengen.

24. Kunnen er ook dakramen geplaatst worden?

Het plaatsen van dakramen of dakkapellen is in principe altijd mogelijk.

25. Hoe is de isolatie van de woning?

Hout bezit een uitstekende warmte-isolatie. Het warmte-isolerende vermogen is maar liefst zes maal groter dan bij de traditionele baksteenbouw en twaalf maal groter dan betonbouw.

Afhankelijk van de gebruikte houtdiktes en isolatiematerialen worden eenvoudig EPC waardes van minder dan 0,4 behaald.

Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw wordt de binnenlucht echter meteen verwarmd, omdat hout veel minder massa heeft dan steen. In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in een warm huis in de winter en een lagere energierekening. In de zomer is een houten huis, door deze redenen, juist koel. Anders dan stenen, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast, waardoor de woning snel afkoelt.

Afhankelijk van de plaats waar de woning wordt gebouwd, kan het aan te bevelen zijn de woning op een aangepaste wijze te bouwen, bijvoorbeeld in hout-spouw-bouw met daar tussen isolatiemateriaal. Dit is echter voornamelijk bedoeld voor extreem koude omstandigheden.

Ook kan gekozen worden voor een extra isolatielaag aan de binnenzijde van de woning, welke dan weer naar wens kan worden afgewerkt met hout of bijvoorbeeld gips.

26. Is vloerverwarming mogelijk?

Ja, vloerverwarming is mogelijk, maar om kromtrekken van vloerdelen te voorkomen wordt geadviseerd de leidingen in zand te leggen voor een gelijkmatiger verwarming.

27. Welke kwaliteit kozijnen en beglazing wordt gebruikt?

Al onze woningen worden geleverd met dubbele beglazing en kiep/kantelramen, waarbij een keuze is uit de ‘Garden-style’ (rustiek met kleinere raampjes en vakverdelingen) of ‘German-style’ (moderne strakke kozijnen).

28. Betekent wonen in een houten huis ook dat het verantwoord en milieuvriendelijk wonen is?

Doordat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen betekent dit een minimale milieubelasting. Bij houtbouw wordt nl. minder afval geproduceerd dan bij traditionele bouw. Bovendien is dit afval her te gebruiken of te composteren. Hierdoor kan derhalve in principe C02 Neutraal worden gebouwd.

De verwerking van hout vergt zes keer minder energie dan die van beton en twintig keer minder energie dan die van staal. Daarnaast heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is.

Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (mits er uiteraard herbebossing plaatsvindt). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen.

Hout leeft en creëert een aangename woonomgeving. In een houten woning ontstaat een goed leefklimaat, d.w.z. een goede balans tussen vochtigheid en frisse lucht. Denk aan kinderen die veel van hun tijd in huis spelen, slapen en studeren. Wij geloven dat we hen de beste start in hun leven geven door ze te laten opgroeien in een gezonde en mooie woning van Wonen in Hout.

29. Wordt er gebruik gemaakt van duurzaam hout?Komt dit uit speciale bossen waar steeds weer herbeplanting plaatsvindt?

Ja, al ons hout wordt op verantwoorde wijze gekapt en voor iedere boom die gekapt wordt word er ook weer een herplant.

30. Hoe is het verpakt, is duidelijk aangegeven om welke delen het gaat? Duidelijke bouwtekening? Is dit incl. schroeven etc. Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

Onze bouwpakketten worden op pallets geleverd op de bouwplaats en gaan vergezeld van duidelijke bouwtekeningen. Schroeven en spijkers voor bijvoorbeeld dak- en vloerdelen zijn niet bijgeleverd daar men deze vaak met lucht tackers vastzet.

Wel worden draadeinden en moeren bijgeleverd om de verschillende balkenlagen op strategische plaatsen met elkaar te verbinden.

Verder zijn tijdens de bouw een paar stevige spanbanden en zware (voor) hamers aan te bevelen.

31. Wordt er gebruik gemaakt van de hout stapelbouw methode? Wat is dat?

Ja, één van de door ons gebruikte bouwmethodes, is de stapelbouw-methode. Hierbij worden de verschillende balken en balken lagen middels ingezaagde profielen en uitsparingen met elkaar verbonden, zonder dat daar verder enig bevestigingsmateriaal bij komt kijken.

Misschien vind je dit ook interessant?

Op zoek naar een leuke woning?

Lees meer

Heb je een vraag? Wij hebben het antwoord!

Lees meer

Benieuwd wat we zoal hebben gebouwd?

Lees meer
 

Samenwerken met ons

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf een houten huis te (laten) bouwen? Mail ons dan.