BOUWPAKKET hout SKELETBOUW woning

De Hout Skelet bouw is qua aanschaf de goedkoopste van de 3 methodes (Hout STAPELbouw, Hou SKELETbouw en Hout COMBINATIEbouw), maar wel de uitvoering die het meeste tijd vergt op de bouwplaats.  De bouwtijd duurt in vergelijking met de voorgaande vormen waarschijnlijk 6-8 keer zo lang.

Wat hout de houtskeletbouw methode in?

Op de bouwplaats worden aan de hand van de tekeningen de frames voor het HOUTEN skelet in elkaar gezet. Dit houten geraamte wordt daarna aan 1 zijde gestabiliseerd met bijvoorbeeld OSB panelen. 

De ruimtes tussen de houten balken worden opgevuld met foliën en isolatiemateriaal en afgesloten met wederom een plaatmateriaal. 

Daarna moeten zowel de binnen als de buitenzijde nog geheel worden afgewerkt met een wandafwerking naar keuze.

Maar dit kan ook sneller! Denk aan prefab!

Mogelijk is het ook om de wanden van een houtskeletbouw woning in de fabriek te laten maken. De wanddelen worden dan als Prefab naar de bouwplaats gebracht.

Ter plaatse kunt u deze zelf m.b.v. een kleine bouwkraan op hun plaats zetten. 

Het huis staat dan met afgewerkte buitenkant doorgaans in zo’n 2 tot 3 dagen.

Uiteraard zijn er dan ook nog voldoende werkzaamheden te doen, maar het geheel zal een stuk sneller gaan.

Bouwpakketten met duidelijke bouwINSTRUCTIE

De bouwpakketten  worden geleverd met een heldere instructie en het grootste deel van de benodigde materialen. Welke dat zijn, staat omschreven in de offerte.

De materialen zijn allemaal duidelijk genummerd; geheel in overeenstemming met de bijgeleverde bouwtekeningen .

Doorgaans inhoud van het bouwpakket

 • Hout voor de wanden binnen en buiten
 • Het hout voor de verdiepingsvloer (indien van toepassing)
 • Hout voor de dakconstructie
 • Ramen en kozijnen (HR++ of HR+++)
 • binnendeuren (optioneel)
 • bouwbeschrijving/ bouwtekening
 • trap(pen) (optioneel)

Doorgaans niet in het bouwpakket

 • isolatiemateriaal
 • dakbedekking
 • leidingwerk e.d.
 • spijkers en schroeven

Helemaal alleen doen? Of wat hulp?

Als u het grootste deel zelf wilt doen, maar het wel fijn zou vinden om enige hulp en begeleiding te hebben bij de bouwklus, dan is “zelf bouwen onder begeleiding” en “assistentie van een begeleider” ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld “casco bouw”.

Bij CASCO-bouw wordt de woning voor u geplaatst, maar doet u zelf de verdere afwerking en installatiewerkzaamheden. (zie ook opleveringsniveau’s)

Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

De pakketten zijn zo samengesteld dat er doorgaans alleen handgereedschappen nodig zijn. 

Uiteraard maken de beschikbaarheid van lucht tackers en afkortzagen het werken wel wat makkelijker.

Is het bouwen van je eigen huis echt mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk.

Wanneer u erover denkt om een bouwpakket | bouwkit van een houten woning aan te schaffen en uw huis zelf te gaan bouwen, is het wel handig om het een en ander even goed te overdenken…

1.Beschikt u over voldoende aaneengesloten tijd om uw woning geheel zelf te bouwen?

Dit is van belang omdat het langdurig laten liggen van het HOUT kan leiden tot vervorming of kromtrekken van de balken. Hierdoor is het hout minder makkelijk of misschien helemaal niet meer bruikbaar.

Dit kan als gevolg hebben dat de bouwtijd langer wordt omdat het allemaal een stuk moeilijker gaat of dat houten delen vervangen moeten worden. Onnodig om te zeggen dat dit kostenverhogend zal werken.

2. Beschikt u over voldoende mankracht (minimaal 2 à 3 personen)?

Wij adviseren u om de bouwklus met minimaal 2 à 3 personen uit te voeren. Niet alleen vanuit het oogpunt van veiligheid, maar ook vanwege het gewicht van de materialen.

3. Beschikt u over enig bouwtechnisch inzicht?

Het bouwen van een hout SKELETBOUW woning is niet heel moeilijk, maar in de praktijk is enig inzicht in bouwprocessen toch best handig.

…en dan het laatste punt.

Heel voor de hand liggend maar niet minder belangrijk…

4. Bent u in een goede gezondheid?

Het bouwen van je eigen huis kost veel energie. Niet alleen is het fysiek een zware klus, maar onderschat ook de mentale belasting niet. Tijdens het bouwen van je eigen woning komt er zoveel op je af. Allerlei administratieve regel dingetjes, het weer dat kan tegen zitten, werklieden die niet op tijd komen, dingen die niet zo lopen zoals je wilt….

ZELF bouwen is wel GOEDKOPER, toch?

Uiteraard! Je hoeft geen arbeidsloon te betalen.

Het is echt niet zo gek dat het zelf bouwen van je huis steeds populairder wordt. De grondprijzen stijgen de pan uit waardoor er steeds minder budget overblijft voor het huis zelf.

Als je ervan uit gaat dat het Arbeidsloon bij de gemiddelde Nederlandse houtbouw-bedrijven doorgaans zo’n 60% van de totale bouwsom bedraagt, dan kun je dus een behoorlijke ‘besparing’ behalen door ervoor te kiezen de bouw zelf te doen.