BOUWPAKKET COMBINATIE BOUW woning

Met een bouwpakket voor het bouwen van een houten woning volgens de combinatie bouw-methode, bouw je eerst een binnenschil volgens de HOUT STAPELbouw methode.

Dat kun je op de foto hierboven zien. De binnenschil heeft dus de kenmerkende uitstekende hoeken. Deze werk je aan de buitenkant in de volgende stap weg. De buitenlaag (tussen de uitstekende delen) vul je op met isolatiemateriaal welke je vervolgens met hout afgewerkt.

Het verschil met houtstapelbouw

Het verschil is met een woning die volledig in HOUT STAPELBOUW is gebouwd, is dat er nu geen 2 wanden worden gestapeld, maar dat er alleen een enkelwandige binnenwand van gestapelde blok-profielen wordt gebouwd.

houtcombinatie bouw buitenkant afwerking

Deze wand wordt naar de buitenzijde toe op gedikt met isolatie-materiaal. Daarna wordt deze veelal met hout afgewerkt, bijvoorbeeld Zweeds rabat. 

Voordeel combinatiebouw

Het effect van de enkelwandige gestapelde muur met de isolatie en afwerking aan de buitenzijde, is dat de kruisverbanden op de hoeken verloren gaan achter de voorzet isolatiewand. Hierdoor krijgt de woning een wat strakkere uitstraling.

houtcombinatie-bouw-woning

Bijkomend effect is dat deze methode iets goedkoper is dan de woning welke geheel in houtstapelbouw is opgetrokken. Bovendien staat er na een dag of 7 al een woning.

Daarna moet de buitenwand afwerking nog worden aangebracht, maar tegelijkertijd kunnen anderen aan de binnenkant aan het werk.

Met het afwerken van de binnenwanden bijvoorbeeld. En met het plaatsen van de elektra, de badkamer, keuken en toilet etc.

Bouwpakketten met duidelijke bouwINSTRUCTIE

De bouwpakketten  worden geleverd met een heldere instructie en het grootste deel van de benodigde materialen. Welke dat zijn, staat omschreven in de offerte.

De materialen zijn allemaal duidelijk genummerd; geheel in overeenstemming met de bijgeleverde bouwtekeningen .

Doorgaans inhoud van het bouwpakket

 • Hout voor de wanden binnen en buiten
 • Het hout voor de verdiepingsvloer (indien van toepassing)
 • Hout voor de dakconstructie
 • Ramen en kozijnen (HR++ of HR+++)
 • binnendeuren (optioneel)
 • bouwbeschrijving/ bouwtekening
 • trap(pen) (optioneel)

Doorgaans niet in het bouwpakket

 • isolatiemateriaal
 • dakbedekking
 • leidingwerk e.d.
 • spijkers en schroeven

Helemaal alleen doen? Of wat hulp?

Als u het grootste deel zelf wilt doen, maar het wel fijn zou vinden om enige hulp en begeleiding te hebben bij de bouwklus, dan is “zelf bouwen onder begeleiding” en “assistentie van een begeleider” ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld “casco bouw”.

Bij CASCO-bouw wordt de woning voor u geplaatst, maar doet u zelf de verdere afwerking en installatiewerkzaamheden. (zie ook opleveringsniveau’s)

Welk gereedschap heb je nodig bij zelfbouw?

De pakketten zijn zo samengesteld dat er doorgaans alleen handgereedschappen nodig zijn.  Uiteraard maken de beschikbaarheid van lucht tackers en afkortzagen het werken wel wat makkelijker.

Is het bouwen van je eigen huis echt mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk.

Wanneer u erover denkt om een bouwpakket | bouwkit van een houten woning aan te schaffen en uw huis zelf te gaan bouwen, is het wel handig om het een en ander even goed te overdenken…

1.Beschikt u over voldoende aaneengesloten tijd om uw woning geheel zelf te bouwen?

Dit is van belang omdat het langdurig laten liggen van het HOUT kan leiden tot vervorming of kromtrekken van de balken. Hierdoor is het hout minder makkelijk of misschien helemaal niet meer bruikbaar.

Dit kan als gevolg hebben dat de bouwtijd langer wordt omdat het allemaal een stuk moeilijker gaat of dat houten delen vervangen moeten worden. Onnodig om te zeggen dat dit kostenverhogend zal werken.

2. Beschikt u over voldoende mankracht (minimaal 2 à 3 personen)?

Wij adviseren u om de bouwklus met minimaal 2 à 3 personen uit te voeren. Niet alleen vanuit het oogpunt van veiligheid, maar ook vanwege het gewicht van de materialen.

3. Beschikt u over enig bouwtechnisch inzicht?

Wij noemen de HOUTstapelbouw methode weleens gekscherend ‘LEGO voor volwassenen, maar dat is natuurlijk wat al te kort door de bocht.

Weliswaar zijn alle houten delen genummerd en moeten ze worden geplaatst zoals de bouw- c.q. werktekening aangeeft, maar in de praktijk is enig inzicht in bouwprocessen toch best handig.

…en dan het laatste punt.

Heel voor de hand liggend maar niet minder belangrijk…

4. Bent u in een goede gezondheid?

Het bouwen van je eigen huis kost veel energie. Niet alleen is het fysiek een zware klus, maar onderschat ook de mentale belasting niet. Tijdens het bouwen van je eigen woning komt er zoveel op je af. Allerlei administratieve regel dingetjes, het weer dat kan tegen zitten, werklieden die niet op tijd komen, dingen die niet zo lopen zoals je wilt….

ZELF bouwen is wel GOEDKOPER, toch?

Uiteraard! Je hoeft geen arbeidsloon te betalen.

Het is echt niet zo gek dat het zelf bouwen van je huis steeds populairder wordt. De grondprijzen stijgen de pan uit waardoor er steeds minder budget overblijft voor het huis zelf.

Als je ervan uit gaat dat het Arbeidsloon bij de gemiddelde Nederlandse houtbouw-bedrijven doorgaans zo’n 60% van de totale bouwsom bedraagt, dan kun je dus een behoorlijke ‘besparing’ behalen door ervoor te kiezen de bouw zelf te doen.