De VOORDELEN houten woning

 

 

De voordelen ten opzichte van het traditionele bouwen in steen zijn:

 

logbouw woning

Houten woning in stapelbouw methode

Afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de woning is de bouwtijd doorgaans zo'n 31 weken. (lees meer over bouwtijd)

Door de grote keuzemogelijkheden in oplevering zoals van casco tot sleutelklaar bepaalt u zelf deels de prijs. Daarnaast is bouwen in hout veel goedkoper dan de traditionele bouwmethoden doordat o.a. de bouwtijd veel korter is. (lees meer over betaalbaar bouwen)

  • sfeervolle uitstraling

De uitstraling is uiteraard afhankelijk van het model van het bouwwerk, de locatie en de afwerking, maar zelfs het meest moderne houten huis zal nooit koud en afstandelijk aandoen.

Doordat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen betekent dit een minimale milieubelasting. Daarnaast heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is.

Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (er vindt herbebossing plaats). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. (lees meer over milieuvriendelijkheid van hout)

  • natuurlijke schoonheid

Niets gaat zo goed op in zijn omgeving als een houten woning. Deze zal daarom zelden als storend element ervaren worden. Hout is van nature een prachtig levendig materiaal, dat met de tijd alleen nog maar mooier wordt.

De structuur van hout is relatief licht, maar zeer sterk. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen. Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs aardbeving bestendig!

Afhankelijk van de afwerking, de lokatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan.  Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan nog zal de woning zeker tientallen jaren staan. (lees meer over duurzaam-en degelijkheid van hout)

Indien de woning wordt afgewerkt met een halfdekkende beits, dan is het raadzaam de woning eens in de ca. 7 jaar opnieuw in de beits te zetten. Indien u een volledig transparante beits gebruikt dient u de behandeling eenmaal in de drie à vier jaar te herhalen. Deze werkzaamheden zijn op redelijk eenvoudige wijze door uzelf uit te voeren. (lees meer over onderhoudsvriendelijk)

  • gezond woonklimaat

Houtbouw zorgt voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat. Vandaar de oude Chinese wijheid: ''Ben je ziek ga naar een dokter. Kan hij niet helpen, ga in een houten huis wonen!"

Bouwen in hout betekent een zeer grote artistieke vrijheid. Vrijwel elke woon-of bouwwens is in hout te realiseren. (lees meer over de flexibiliteit)

  • goede akoestiek

Hout zorgt voor een goede akoestiek in de ruimte.

 

Ook volgens het tijdschrift Quote is HOUTBOUW zeer veelzijdig!

 

 In het februarinummer (2017) van het populaire tijdschrift Quest braintainment staat een interessant artikel over de mogelijkheden van het bouwen in hout.
De schrijfster van het artikel, Elly Posthumus maakt duidelijk dat hout het ideale materiaal is om hele flats mee te bouwen. 

Enkele voordelen van houtbouw die zij noemt:

  • het lage gewicht ten opzichte van beton en staal, waardoor houten delen makkelijker te bewerken en te verplaatsen zijn wat (deels) prefab fabricage mogelijk maakt zodat de bouwtijd veel korter is.
  • de veelzijdigheid van hout
  • de duurzaamheid van hout
  • grotere veiligheid bij brand; Hout behoudt bij brand veel langer zijn stevigheid dan staal en beton zodat de kans groter is dat je het brandende pand op tijd kunt verlaten.
  • prettige atmosfeer

Bekijk ook de Engelstalige video van TEDx, een voordracht van de Canadese architect Michael Green over de voordelen en de toekomst van bouwen met hout. ; 

"Building a skyscraper?

"Forget about steel and concrete, says architect Michael Green, and build it out of … wood. As he details in this intriguing talk, it's not only possible to build safe wooden structures up to 30 stories tall (and, he hopes, higher), it's necessary." 

 

 

Download informatie catalogus Wonen in Hout

info_catalogus_NL

 

 

 

 

 

Download modellen catalogus Wonen in Hout

voorblad_modellen_catalogus